kimpale - since 1995



Kimpale > purjehdus > Purjeet

Purjeiden trimmaus

Tärkeätä on hyvän ja esteettömän virtauksen säilyttäminen. Purjeita ei pidä kiristää liikaa. Solan virtaus on tärkeä. Luovilla purjeet ovat litteämpinä ja puomi veneen keskilinjalla. Hiljaisella tuulella venettä ajetaan vinossa tarkoituksella, muulloin se koitetaan pitää suorassa.

Fokka

Fokan etuliikki kiristetään nostimella niin, että vaakasuuntaiset rypyt juuri ja juuri katoavat. Kevyellä kelillä nostin on löysemmällä kuin kovalla kelillä.

Fokan jaluspisteiden peruspaikka on (282 -) 288 cm etuharuksen tapista plokin juureen mitattuna. Kevyellä tuulella jaluspiste voi olla edempänä, joskin luovimiseen sopii taempi asento paremmin. Plokista purjeen kulmaan nousevan jaluksen pitäisi osoittaa purjeen etuliikin keskikohtaa kohti. Barbereita kiristään sivutuulilla ja myötäisillä.

Virtauslangat ja takaliikin virtausnauha kertovat hyvän trimmin. Kaikkien virtauslankojen tulisi osoittaa taakse molemmilla puolilla purjetta. Jalusta hitaasti kiristettäessä viratuslankojen pitäisi irrota purjeesta yhtä aikaa koko purjeen korkeudella. Jaluspistettä voi säätää sen mukaan.

Isopurje

Isopurje nostetaan ylämerkkiin asti. Tai jos purje on vanhuuttaan kutistunut, niin lähelle sitä. Pientä vaakasuuntaista ryppyä saa jäädä näkyviin.

Jalusta kiristetään niin, että ylimmän latan takareuna on puomin suuntainen. Levangilla säädetään isopurjeen kulmaa. Kevyellä tuulella luoviessa levanki on jonkin verran suojan puolella, kovalla tuulella tuulen puolella.

Takareunan virtausnauhat kertovat hyvän virtauksen. Vain ylin nauha saa käydä välillä purjeen takana. Hyvällä virtauksella purje on juuri ja juuri pakkaamatta. Kovemmalla tuulella luoviessa etureuna saa pakata.

Alaliikki on kokonaan löysällä vain hiljaisella tuulella myötäisissä. Muuten alaliikkiä löysätään korkeintaan puoleenväliin. Tuulen koventuessa alaliikkiä kiristetään. Cunninghamia ei kiristetä rauhallisilla tuulilla. Hekkiä kiristetään tuulen yltyessä.

Spinaakkeri

Spinnun nostaminen on oma taiteenlajinsa. Purje nostetaan istuma-aukossa roikkuvasta spinnukassista vanttien takaa. Kolmestaan homma käy helposti. Keulagasti kiinnittää spinnupuomin ensin kaijaan ja sitten mastolle, ja pitää puomia edessä. Keskigasti syöttää puomikulmaa perämiehen kiristäessä kaijaa kunnes puomikulma on puomilla. Sitten keskigasti heittää purjeen kassista kannelle, ja keskigasti nostaa purjeen perämiehen kiristäessä kaijaa. Yksinään spinnun nostossa joutuu vähän soveltamaan.

Spinaakkeripuomi saa olla vaakasuorassa ja kohtisuorassa tuuleen nähden. Jaluksen kireys on sopiva, kun puominpuolen yläreuna välillä vähän lerpahtaa.

muokattu viimeksi 28/8 2012