kimpale - since 1995Kimpale > it > Fontit järjestykseen

Fontit järjestykseen

Fontit ovat ällistyttävän mielenkiintoisia. Hyvän graafisen ulkoasun perusta syntyy fonttivalinnoista. Ja jos fontit ovat kunnossa, selviää huomattavasti yksinkertaisemmalla tyylillä, kun fonttikömmähdyksiä ei tarvitse peittää ylimääräisellä koristelulla.

Kirjainten kiehtovuus syntyy siitä, että ne ovat jokapäiväinen kestohyödyke. Niiden seurassa on aika kulunut kuusivuotiaasta asti. Kirjainten kautta välittyy tieto ja tarinat, kokemukset tallentuvat ja viestintä pelaa. Kirjain voi olla yhtä aikaa selkeä ja kaunis.

Ubuntun mukana tulee hyviä fontteja, ja pakettivarastoista ja vanhan käyttöjärjestelmän puolelta löytyy lisää. Ja nettihän on ehtymätön luonnonvara. Löydetyt ylimääräiset .ttf-päätteiset True Type -fontit saa asennettua järjestelmään, kun kopioi ne joko /usr/share/fonts -kansioon, jolloin ne ovat kaikkien käyttäjien käytettävissä, tai omaan /home/kayttajanimi/.fonts -kansioon, jolloin ne ovat vain omassa käytössä. Jälkimmäisen kansion voi luoda, jos sitä ei vielä ole. Fonttien kopioinnin jälkeen fonttivälimuisti pitää päivittää:

sudo fc-cache -f -v

Ja sitten rakentamaan grafiikkaa. Monimutkaisemmat fontit toimivat otsikoissa, logoissa, mainoksissa... Perustekstissä selkeys ja helppo luettavuus ovat tärkeintä. Paperille valitaan yleensä hillitty serif, ruudulle sans serif. Käy sans serif paperillekin, miksipä ei. Serif ja sans muodostavat nätin parin, jos vaikka toista käyttää otsikoissa ja toista tekstissä. Suosimme luonnollisesti vapaita fontteja; mainioita ovat Bitstream Vera, DejaVu, sekä FreeSans ja FreeSerif .

Serif-fontteja:
old style - Garamond, Palatino
transitional - Baskerville, Times Roman
modern - Bodoni, Century Schoolbook
slab serif - Courier, Rockwell

Sans serif -fontteja:
grotesque - Helvetica, Arial
geometric - Futura, Century Gothic
humanist - Frutiger, Gill Sans
other - Bitstream Vera Sans, Verdana

Perinteisiä pareja muodostavat:
serif – sans, modern – geometric, old style – humanist, transitional – humanist, slab serif – grotesque

muokattu viimeksi 9/8 2007