Talossa tekniseen tilaan tulee eri huoneista lähiverkkojohdot. Huoneissa ne ovat asianmukaisesti lähiverkkopistorasioissa kiinni, mutta teknisessä tilassa on vain johdon päitä. Modeemi on teknisessä tilassa kiinni puhelinlinjassa ja toiminnassa, mutta kuinka saada lähiverkkojohdot kiinni modeemiin?
Mennään alan liikkeeseen ja ostetaan lähiverkkojohdon RJ-45 liittimiä sopiva määrä. Tarjolla on kahdenlaisia. Toisten liittämiseen tarvitaan erityiset pihdit, toisten liittämiseen taas ei. Jälkimmäiset ovat käteviä, mutta niitä joutuu vähän haeskelemaan. Pihtien puuttuessa voi käyttää pientä ruuvimeisseliä.
Lähiverkkojohdon sisällä on kahdeksan pientä johtoa neljäksi pariksi kierrettynä, ja ne pitää laittaa liittimeen oikeaan järjestykseen. Käytettäviä standardeja on kaksi, mikä tuo valinnan vaikeuden myötä pienen arvauselementin peliin mukaan.
EIA/TIA 568B ja AT&T 258A:
oranssi-valkea, oranssi, vihreä-valkea, sininen, sini-valkea, vihreä, ruskea-valkea, ruskea
EIA/TIA 568A:
vihreä-valkea, vihreä, oranssi-valkea, sininen, sini-valkea, oranssi, ruskea-valkea, ruskea
Meillä toimi ensiksi mainittu. Siitä kuva alla.
Johtojen järjestys RJ-45 -liittimessä EIA/TIA 568B -standardin mukaan.
Entäpä jos puhelinlinja tulee tekniseen tilaan Krone-rimasta vain kahtena ohuena piuhana, ilman RJ-11 liittimelle sopivaa tai vanhanmallista pistorasiaa? Se on onneksi helpompi tapaus, sillä myös modeemiin menevän puhelinjohdon sisällä on pikkujohtoja vain kaksi. Modeemijohdosta voi toisen pään kuoria ja ottaa pikkupiuhojen päät esille. Krone-rimasta tulevien ja modeemiin menevien johtojen liittäminen toisiinsa onnistuu vaikkapa sokeripalalla. Johdot voi vieläpä kytkeä kummin päin vaan.
RJ-11 liittimen sisällä puhelinjohdot kytkeytyvät keskimmäisiin nastoihin.