kimpale - since 1995Kimpale > it > Tekstipohjaista videoeditointia

Tekstipohjaista videoeditointia

Kotivideoita voi tehdä Linuxissa mukavasti myös päätteessä ilman vaihtelevantasoisia graafisia ohjelmia. Siihen sopii ohjelma Mencoder. Ubuntun käyttäjä varmistaa Synapticissa, että multimediakoodekit ovat kunnossa ja että tavallisten lisäksi on asennettu paketit w32codecs ja lame. Ja tietysti mencoder.

Kuvasin videonpätkät digipokkarilla Canon Digital Ixus 60. Se tallentaa 640x480 kokoista videokuvaa (MJPG, 24 bpp, 30.000 fps) ja ääntä (uncompressed 8-bit PCM, mono, 11024 Hz). Tarjolla olevilla graafisilla vermeillä pätkien editointi törmäsi ongelmiin. Kino, joka on suunniteltu paremman dv-videokuvan editointiin, ei ymmärtänyt moista formaattia, Kdenlive nieli viisi kehystä kolmestakymmenestä per sekunti saaden kuvan nykimään, Open movie editorista videoita ei saanut ulos hyvälaatuisina, ja Avidemux trimmasi hyvin mutta ei osannut yhdistää pätkiä. Siksi käännyin päätteessä suoritettavien systeemien pariin. Ja onhan ajatus tekstipohjaisesta videoeditoinnista jo käsitteellisenä erikoisuutena mielenkiintoa herättävä...

Ensin valitaan kotivideoon tulevat pätkät ja suunnitellaan järjestys. Jos jokin pätkä on liian pitkä, sitä voi trimmata:

mencoder in.avi -endpos 00:00:15 -ovc copy -oac copy -o out.avi

ottaa loput pois ensimmäisen viidentoista sekunnin jälkeen.

mencoder in.avi -ss 00:00:25 -ovc copy -oac copy -o out.avi

puolestaan poistaa ensimmäiset 25 sekuntia pätkästä.

Kun pätkät ovat valmiit, ne yhdistetään:

cat movie1.avi movie2.avi movie3.avi movie4.avi > combo.avi

Pelkkä cat jättää pätkien aikamerkinnät ennalleen, eli yhdistetyn version aika hyppelee edestakaisin, mikä aiheuttaa ongelmia. Siispä laitetaan yhdistetyn videon aikamerkinnät kohdalleen:

mencoder combo.avi -noidx -ovc copy -oac copy -o final.avi

Lopputulos on tosi iso tiedosto, koska Motion JPEG vie paljon tilaa. Siispä pakataan video vielä. Kuva MPEG-4 muotoon ja ääni MP3. DivX-pakkaus onnistuu komennolla

mencoder final.avi -ovc lavc -oac mp3lame -srate 11025 -ffourcc DX50 -o final_divx.avi

ja XviD-pakkaus komennolla

mencoder final.avi -ovc xvid -xvidencopts bitrate=800 -oac mp3lame -srate 11025 -o final_xvid.avi

Itse suosittelen jälkimmäistä. Pakkaaminen kannattaa, jos haluaa vaikkapa siirrellä tai arkistoida kotivideoita, sillä esimerkiksi tekemäni 2 min 22 sek video vei pakkaamattomana tilaa 255,7 Mt ja hyvälaatuisella XviD-pakkauksella 14,3 Mt.

muokattu viimeksi 31/3 2008