kimpale - since 1995Kimpale > it > Tekstipohjaista kuvankäsittelyä

Tekstipohjaista kuvankäsittelyä

Imagemagick on monipuolinen työkalu kuvien käsittelyyn ja jopa luomiseen. Näppäryytensä se osoittaa silloin, kun pitää muokata iso kasa kuvia kerralla. Käsky convert tekee uusia kuvia, mogrify muokkaa vanhoja.

Esimerkkitehtävänä on luontokuvien muokkaus nettiin siirtämistä varten. Digikameralla otetuista valikoiduista kuvista tarvitaan pikkukuvat navigointia varten ja isommat kuvat varsinaista katselua varten. Kuvissa on sekä laajakulmaisia että kapeita.

Tehdään alkuperäisistä kuvista kopiot uuteen kansioon ja aletaan muokata niistä sopivia pikkukuvia. Pikkukuvien korkeudeksi 135px ja leveys suhteessa siihen:

mogrify -resize x135 *.JPG

Alkuperäisistä kuvista taas kopiot uuteen kansioon ja isompien kuvien muokkaukseen. Niiden korkeudeksi 525px. Samalla liitetään kuviin vielä copyright-teksti oikeaan alakulmaan; vaalea teksti, jolla on tumma varjostus:

mogrify -resize x525 -font helvetica -pointsize 12 -fill "#333" -draw 'gravity SouthEast text 12,4 "sopiva teksti"' -fill "#aaa" -draw 'gravity SouthEast text 13,5 "sopiva teksti"' *.JPG

Ja valmista tuli. ImageMagickissa toimivat fontit saa muuten selville käskyllä

identify -list type

muokattu viimeksi 4/3 2008