kimpale - since 1995Kimpale > purkki > Rukoushelmet

Rukoushelmet

Martin Lönnebon vanhan kristillisen rukousperinteen pohjalta kehittämät rukoushelmet voivat toimia apuna hiljentymisessä. Nauhasta voidaan löytää Jeesuksen elämänvaiheet. Helmestä toiseen siirryttäessä kuljetaan Betlehemistä Jordanille ja autiomaahan, maistetaan vuorisaarnan huolettomuutta, koetaan uhrin ja rakkauden punaiset sävyt sekä Getsemanen ja Golgatan musta, ja viimein ylösnousemuksen ilo. Samalla liikutaan kirkkovuodessa. Kasteen joulusta matkataan paastonajan autiomaahan etsimään olennaista, punaisessa kohdataan kiirastorstai ja pitkäperjantai, mustassa risti ja valkoisessa pääsiäisaamu.

Keskittymistä voi auttaa ajatusleikki pieneksi muuttumisesta ja helmen sisälle menemisestä. Helmen sisällä ei ole kiirettä, siellä voin keskittyä omiin ajatuksiin, tuntea värejä ja tuoksuja, ja tavata ihmisiä. Hiljaisuudessa voin antaa itseni jäädä sivummalle ja olla tyhjänä ja avoimena. Rukous on hyvä aloittaa Jumalan läsnäolon helmestä ja siirtyä siitä hiljaisuuden helmen kautta minähelmeen. Rukouksen kuluessa käytetään helmiä tarpeen mukaan sopivassa järjestyksessä. Rukous päätetään Jumalan läsnäolon helmeen ja Herran siunaukseen tai Isä meidän -rukoukseen.

Helmien järjestys

rukoushelmet

Jumalan läsnäolon helmi (iso kullan värinen)
hiljaisuuden helmi (soikea puu)

minähelmi (pieni helmiäinen)
kasteen helmi (valkoinen)
hiljaisuuden helmi (soikea puu)

autiomaan helmi (puu)
hiljaisuuden helmi (soikea puu)

pyhän huolettomuuden helmi (sininen)
hiljaisuuden helmi (soikea puu)

rakkauden helmi - Jumalan rakkaus (punainen)
rakkauden helmi - rakkaus toisiin ihmisiin (punainen)

salaisuuden helmi (pieni helmiäinen)
salaisuuden helmi (pieni helmiäinen)
salaisuuden helmi (pieni helmiäinen)

yön helmi (musta)
hiljaisuuden helmi (soikea puu)

ylösnousemuksen helmi (valkoinen)
hiljaisuuden helmi (soikea puu)

Helmet pujotetaan mieluiten kuminauhaan, tai vaihtoehtoisesti siimaan, lankaan tai rautalankaan. Helminauha solmitaan renkaaksi. Solmu piilotetaan suurimman helmen sisään.

Helmien merkitys

Jumalan läsnäolon helmi

Jumala on salattu ja tuntematon. Silti hän on lähellä ja tuntee minut. Saan elämänhalua ja elämänrohkeutta.

Hiljaisuuden helmet

Voin luopua kaikesta, mikä estää luottamasta. Riisun itseni ajatus ajatukselta tyhjäksi. Hengitän sisään Jumalan läsnäoloa, kärsivällisyyttä, rakkautta ja iloa, ja ulos omaa levottomuutta ja yksinäisyyttä.

Minähelmi

Olen vain hiljaisuuden päässä Jumalasta. Olen arvokas, heijastan ääretöntä. Jumalan silmissä olen kaunis. Katson itseäni rakkaudella.

Kasteen helmi

Kasteen helmi on minää suurempi, se on armon ja lupauksen helmi. Minulla on lupa aloittaa alusta aina uudestaan. Synnit on annettu anteeksi. Riisun itseriittoisan ja katkeran aikuisuuden, saan luvan olla avoin uusille kokemuksille ja valmis uuteen toivoon.

Autiomaan helmi

Tuon Jumalalle kiusaukseni ja koettelemukseni: teen väärin ja satutan muita, en jaksa yksin, armahda minua. Levottomuudessa, tuuliajolla ja muita loukattuani opin tuntemaan itseäni. Vähitellen rajaan elämästä tarpeettoman ja keskityn olennaiseen

Pyhän huolettomuuden helmi

Voin tulla tänne, kun olen levoton. Turhat huolet vievät kauemmas Jumalasta ja sumentavat kykyä erottaa olennainen tarpeettomasta. Lepään Jumalan huolenpidon varassa.

Rakkauden helmet

Ensimmäinen rakkauden helmi kertoo Jumalan rakkaudesta, jonka saan ottaa vastaan. Toinen rakkauden helmi kutsuu esirukokseen ja toimintaan toisten hyväksi. Minua on lohdutettu ja rakastettu - minä saan lohduttaa ja rakastaa muita.

Salaisuuden helmet

Katselen Jumalan kanssa rakkaita ihmisiäni, suruani ja iloani, unelmiani ja pelkojani. Hän tietää minusta kaiken.

Yön helmi

Huudan ahdistukseni Jumalalle. Tuon hänen eteensä kaiken pelon, kärsimyksen ja kuoleman. Kun Jumala tuntuu olevan kaukana, hän on erityisen lähellä minua.

Ylösnousemuksen helmi

Kuoleman pimeästä aukeaa ylösnousemuksen aamu. Saan iloa ja lohdutusta, aika katoaa ja ikuinen koskettaa. Hengitän elämänhalua, kykyä tuntea ja varovaista luottamusta.

muokattu viimeksi 15/5 2009