kimpale - since 1995Kimpale > purkki > Zafu

Oma zafu

Zafu on perinteinen mainio mietiskelytyyny. Oman zafun ompeleminen on melko yksinkertainen työ. Jos nuppineulojen, saksien ja ompelukoneen käyttö on suurinpiirtein tuttua, pitäisi homman sujua ihan mukavasti.

Ensin mennään kangaskauppaan ja ostetaan sopiva pala kangasta. Toimivaa on esimerkiksi tukeva ja melko venymätön puuvillakangas. Canvas on hyvän tuhtia, mutta vähän ohuempikin käy. Luonnonmukaiseen kankaaseen sopii luonnonmukainen värisävy.

Zafu voi olla monen kokoinen. Hyvän zafun saa, kun käyttää noin 145 cm leveää kangasta. Kangasta tarvitaan 53 cm pituinen palanen. Kokeneempi ompelija voi käyttää myös erilaisia tilkkutekniikoita saadakseen vaihtelevia pintoja tyynyynsä. Mittoihin sisältyy 1 cm saumavarat ja 2½ cm ympäryskankaan päiden päällekkäisvara.

Kankaanpala zafua varten

Zafun kansia varten tarvitaan ympyränmuotoiset kangaspalat, joiden halkaisija on 33 cm. Kansiin piirretään kohdistusmerkit neljänneksittäin kiinnittämisen helpottamiseksi.

Malli zafun kansikankaasta

Ympärystä varten leikataan kankaan leveyden pituinen ja 20 cm leveä kaistale. Kaistaleeseen piirretään taittomerkit vekkejä varten siten, että kolmen taittomerkin ryhmässä merkkien väli on 1½ cm, ja ryhmien väli on 6½ cm. Ensimmäinen taittomerkkiryhmä piirretään 4 cm kankaan päästä.

Malli zafun ympäryskankaasta

Vekit taitetaan taittomerkkien mukaan siten, että reunimmaiset merkit osuvat kohdakkain, ja taitokset kiinnitetään nuppineuloin. Ympäryskangas käännetään renkaaksi, ja kansikankaat kiinnitetään neuloilla ympäryskankaaseen.

Kumpikin kansi ommellaan kiinni ympäryskankaaseen kaksinkertaisella pitkätikkisellä ompeleella. Tyyny käännetään oikein päin, ja se täytetään ympäryskankaan liitoskohdan aukosta.

Hyvän täytteen saa esimerkiksi kahdesta loppuunnukutusta ontelokuituisesta tyynystä. Vanu ei ole kovin toimivaa, sillä täytteen pitäisi olla irtonaista, muotoutuvaa ja kimmoisaa. Zafun voi täyttää melko kovaksi. Lopuksi täyttöaukko ommellaan kiinni käsin.

Kangasta jää yli zafun kansipalojen verran, joten seuraavaan zafuun tarvitsee ostaa lisää kangasta vain parikymmentä senttiä.

muokattu viimeksi 9/12 2015